Thursday, 2 November 2017

Pembunuh Bersiri Jepun Menggunakan Twitter Untuk Memancing Mangsanya

 
TOKYO • Seorang lelaki Jepun yang ditangkap selepas polis mendapati sembilan mayat yang dijumpai di rumahnya mengaku telah membunuh semua mangsa dalam tempoh dua bulan selepas menghubungi mereka melalui Twitter, lapor media semalam.

Menurut rangkaian televisyen Fuji, Takahiro Shiraishi, 27 juga mengakui bahawa dia “menyerang” semua 8 mangsa. Dia melakukan serangan seksual terhadap mangsa-mangsa wanita tersebut.

Shiraishi dilaporkan mengaku telah merobek daging dari badan dan membuangnya dengan tong sampah, kemudian meletakkan najis kucing ke atas mayat untuk menutup bukti.

Secara keseluruhannya, kira-kira 240 keping tulang kepunyaan sembilan orang, termasuk kepala dan anggota badan, ditemui di dalam cooler dan kotak peralatan di apartmentnya, kata Tokyo Shimbun.

Kes mengerikan ini telah mengejutkan Jepun, yang mana mempunyai kadar jenayah yang sangat rendah, dan gambar-gambar rumah yang tidak jelas di kawasan kediaman yang tenang telah disebarkan di halaman depan akhbar negara.

Pada bulan Jun, Shiraishi memberitahu ayahnya "tidak ada makna dalam hidup", dan "Saya tidak tahu saya hidup untuk apa".


Butiran terperinci mengenai bagaimana penyiasat menjejaki pembunuh yang disyaki dan menangkapnya menggunakan medium yang sama - Twitter - cara yang digunakan olehnya untuk memancing mangsanya.

Shiraishi dilaporkan memberitahu polis bahawa empat mangsanya adalah remaja, empat lagi berusia 20 tahun dan yang lain berusia 20-an. Terdapat lapan korban wanita dan seorang lelaki.

Dia menghubungi mangsa melalui Twitter dan membunuh kebanyakan mereka "pada hari dia bertemu dengan mereka".

Polis telah dibawa ke Shiraishi semasa menyiasat kehilangan seorang wanita berusia 23 tahun, yang dilaporkan mencatatkan bahawa dia mahu membunuh diri.

Abangnya berjaya mengodam akaun Twitternya, menyedari pengendalian yang mencurigakan, dan kemudian menuliskan tweet tentang kehilangan adiknya, kata media utama.

Seorang follower wanita memberitahu dia bahawa dia mengenali pengendalinya. Abangnya kemudian meminta beliau menghubungi orang itu, manakala dia juga melaporkan kes itu kepada polis, kata Yomiuri daily.

Wanita itu meyakinkan Shiraishi untuk pergi ke stesen kereta api, dari mana penyiasat mengikutinya ke rumahnya, kata laporan media.


Sejurus selepas dia kembali ke apartmentnya, polis mengetuk pintu dan menemui beg putih milik kakaknya yang hilang, kata Yomiuri. "Apabila penyiasat bertanya di mana adik perempuan itu, Shiraishi berkata 'di dalam cooler', dan menunjuk kearah cooler itu," kata akhbar itu.

Shiraishi berpindah ke pinggir bandar Tokyo pada 22 Ogos lalu dan menghubungi mangsa dengan tweet yang akan membantu rancangan bunuh diri mereka, lapor Mainichi Shimbun Daily.

Dia memberitahu polis bahawa dia telah membunuh mangsa pertama, kenalan wanita, tidak lama selepas berpindah ke sana, dan menghabiskan tiga hari merobek tubuhnya, kata Yomiuri. Dia telah membunuh teman lelakinya, yang bertanya mengenai teman wanita yang hilang, kata sumber polis.

Polis kini percaya Shiraishi bertindak sendirian, kata Tokyo Shimbun. Tetapi motifnya tetap tidak jelas, dan penyiasat mempersoalkan sama ada kemungkinan untuk membunuh seseorang hampir setiap minggu tanpa jiran yang mendengar jeritan, kata Tokyo Shimbun.

Sejak itu, jiran-jiran menyedari bau busuk yang berasal dari flat. Shiraishi telah memberitahu penyiasat bahawa dia menyimpan bahagian badan kerana dia takut dia mungkin ditangkap jika dia membuangnya.

Buat masa ini, dia telah didakwa dengan pembuangan satu mayat, tetapi polis sedang mencari bukti bahawa dia telah membunuh kesemua sembilan.

geng wokyoh