Saturday, 4 November 2017

Lelaki Mati Akibat Hipotermia Selepas Tidur Dengan Tiga Kipas


BANGKOK: Seorang lelaki berusia 44 tahun meninggal akibat hipotermia selepas tidur dengan tiga buah kipas yang meniup angin sejuk kearahnyanya.

Lelaki itu memasang kipas sebelum tidur pada malam khamis tetapi pada awal pagi penurunan suhu secara tiba-tiba bertukar menjadi tragedi maut di daerah Muang Chaiyaphum.

Berikutan penemuan badan Sobthawee Boonkua di rumah saudaranya di Tambon Nai Muang, Pol Lt Kolonel Thanasit Apiboonworaset polis Muang Chaiyaphum pergi memeriksa tempat kejadian pada pukul 8.30 pagi bersama-sama dengan pemeriksa perubatan dan pekerja kecemasan.

Abangnya Saravuth Boonkua berkata Sobthawee telah pergi untuk tinggal di rumah untuk menjaga ibunya, Udom Boonkua yang berusia 86 tahun dan sedang sakit.

Beliau berkata Sobthawee seorang lelaki yang sihat, telah pergi ke tempat tidur dengan memasang tiga buah kipas menghala kepadanya tanpa menyedari suhu di Chaiyaphum boleh menjadi lebih rendah pada waktu malam.

Pemeriksa perubatan berkata Sobthawee telah mati akibat hipotermia kerana tubuhnya tidak boleh menyesuaikan diri dengan suhu sejuk tiba-tiba dan telah pergi.

Keluarga itu menerima kematiannya dan berkata mereka akan mengambil dan menguruskan mayat.

Apa itu Hypothermia
Hipotermia adalah suatu keadaan di mana suhu badan mula menurun kerana kehilangan panas dan tidak dapat menghasilkan panas secepat itu kehilangan itu. 

Hipotermia boleh berlaku apabila suhu badan anda jatuh jauh di bawah normal, menyebabkan peredaran darah, pernafasan, dan sistem saraf untuk melambatkan. Suhu badan yang normal adalah sekitar 98.6 ° F (37 ° C). Hipotermia yang berlaku jika suhu badan anda jatuh kepada 96 ° F (35.5 ° C) atau di bawah.

Hipotermia sering berlaku secara beransur-ansur, tetapi ia boleh berlaku dalam masa beberapa minit, seperti jika seseorang jatuh melalui ais ke dalam air sejuk. Kemudian badan anda mula kehilangan haba lebih cepat daripada ia boleh menghasilkannya. hipotermia yang teruk boleh menyebabkan degupan jantung yang tidak teratur, yang boleh membawa kepada kegagalan jantung dan kematian. Lebih daripada 700 kematian di Amerika Syarikat setiap tahun adalah disebabkan oleh hipotermia dan radang dingin.

geng wokyoh