Monday, 13 November 2017

Adab Menziarahi Kubur


RAMAI ORANG TIDAK SEDAR Dan Tidak Tahu Waktu Afdal Ziarah Kubur, Roh Ibu Bapa Ada Di Kubur Tunggu Anak Mereka, 1X ANDA BAGI DAN SEBAR MUNGKIN DPT MENGINSAFKAN BERIBU INSAN YG TIDAK TAHU TENTANG INI

Terutama kubur ibubapa. Disunatkan menziarah pada hari khamis selepas asar, sepanjang hari jumaat dan hari sabtu sebelum zohor. Waktu ini roh ada diperkuburan dan menunggu anak-anak menziarahinya.

Iman al-Bukhari meriwayatkan drpd Abu Hurarah r.a Hadis rasulullah saw :

Seorang anak yg menziarahi kubur ibubapanya pada hari2 tersebut diatas akan dicatatkan kepadanya pahala seperti membuat kebaikan kepada kedua ibubapanya semasa hayat mereka. Dan dosa-dosa anak tersebut diampunkan oleh Allah SWT.

Jika anak tersebut adalah seorang yg derhaka semasa hayat ibubapanya, dengan menziarahi kubur ibubapa akan dicatatkan sebagai anak yg taat.

Ketika dikubur :

Memberi salam kepada simati dengan panggilan yang biasa semasa hayatnya. Seperti  “Assalamualaikum mak ayah”. Roh mendengar dan menjawab salam.

Hendaklah kita menghadap kearah muka/kepala simati dan kita membelakangkan kiblat.

Membaca quran atau doa2 yg baik untuk simati

Kitab Riyadhus Solihin, kupasan oleh Ust. Norazan

Semoga Bermafaat Untuk Anda Semua.Share jika Berguna Untuk Sanak Saudara Yang Lalai Dengan Dunia, Arwah Tersayang Di Alam Kubur Menunggu Doa.


geng wokyoh