Saturday, 28 October 2017

Kanak-Kanak 5 Tahun Maut Terkena Serpihan Batu Pengasah


ALOR SETAR, 28 Oktober 2017: Seorang kanak-kanak berusia lima tahun maut selepas dadanya tertusuk serpihan batu pengasah mesin rumput yang sedang diasah oleh bapanya, di Kubang Rotan, di sini, semalam.

Kejadian berlaku pada jam 5.30 petang apabila bapa mangsa yang hanya dikenali sebagai Murad, 40-an berada di luar rumah bagi mengasah mata pisau mesin rumputnya di kediamannya di Kampung Tanjung Besar, Kubang Rotan.

Murad berkata, namun ketika dia sedang mengasah, batu pengasah itu pecah dan serpihannya terpelanting sebelum terkena anak bongsunya, Nur Aliya Syifa.
"Pada mulanya anak saya berada dalam rumah dan saya tidak perasan bila arwah keluar daripada rumah.
"Kejadian itu berlaku terlalu pantas dan saya sendiri tidak menyangka arwah terkena serpihan batu pengasah mesin rumput itu.
"Pada mulanya ia terkena pada kereta dahulu sebelum tertusuk ke dada kiri arwah," katanya ketika ditemui di rumah ibu mentuanya di Kampung Tanjung Besar, Kubang Rotan, di sini.

Murad berkata, selepas kejadian itu, dia terus membawa anaknya yang berlumuran darah dan lemah ke Klinik 1Malaysia sebelum dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB).
Katanya, anaknya itu bagaimanapun meninggal dunia di HSB.
Murad berkata, anak bongsu daripada tiga beradik itu seorang periang dan belajar di Tadika Kampung Batin, dekat sini.
"Jenazah anak saya selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Tanjung Besar, jam 11 pagi tadi," katanya yang masih trauma dan enggan ditemubual lebih lanjut.

Difahamkan, Murad dan isterinya turut pengsan kerana kesedihan akibat kehilangan anak bongsu mereka yang memiliki dua abang berusia 18 dan 12 tahun.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Mohd Rozi Jidin ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan kes diklasifikasikan sebagai kematian mengejut (SDR). Beliau berkata, kejadian itu berlaku apabila bapa mangsa sedang mengasah mata pisau mesin rumput sebelum tiba-tiba batu pengasah itu pecah dan terpelanting sehingga terkena pada mangsa.
"Ketika kejadian jarak mangsa dengan bapanya kira-kira lima meter dan bapanya terus membawanya ke klinik sebelum ke HSB.
"Mangsa meninggal dunia ketika menerima rawatan di HSB akibat parah selepas terkena serpihan batu pengasah itu," katanya.

Sumber: BH Onlinegeng wokyoh