Tuesday, 31 October 2017

Doktor Menemui 9 Batu Buah Pinggang di Tubuh Budak Lelaki Berumur 9 Tahun, Penyebabnya Mungkin Serbuk SusuSetiap orang mungkin mempunyai risiko batu ginjal dalam badan. Tetapi batu buah ginjal sangat jarang berlaku dikalangan kanak-kanak kecil. Walau bagaimanapun, seperti yang dilaporkan oleh worldofbuzz.com, budak lelaki berusia 9 tahun dari Chongqing, China baru sahaja melakukan pembedahan batu ginjal.

Budak lelaki bernama Xiao Fang mempunyai 9 buah batu ginjal yang tentunya membahayakan nyawanya. Menurut Apple Daily, bapa Xiao Fang berkata bahawa anaknya telah mengadu kesakitan selama 3 bulan yang lalu.Tetapi ayahnya tidak menganggapnya serius. Ayahnya menyedari ada benda yang tidak kena apabila melihat kesihatan anaknya mula menurun perlahan-lahan.
Xiao Fang pun kelihatan semakin kurus. Dia akhirnya dibawa ke hospital. Setelah melakukan pemeriksaan, doktor terkejut mendapati kedua-dua buah pinggang Xiao Fang penuh dengan batu dengan berbagai saiz.

Keadaan yang dialami oleh Xiao Fang sangat parah dan jika tidak ditangani tepat pada masanya, maka anak akan mengalami kegagalan buah pinggang. Dua tahap operasi akhirnya dilakukan dan dia bernasib baik, semua batu ginjal berjaya dikeluarkan. Terdapat 8 buah batu ginjal berukuran dari 0.6 – 2 cm di buah pinggang kiri. Semasa di buah pinggang kanan, buah pinggang ukruan baru cukup besar iaitu 4 cm.

Ternyata, batu ginjal telah menyebabkan buah pinggangnya membengkak disebabkan pembentukan air kencing akibat saluran kencing yang dihalang. Doktor curiga penyebabnya mungkin kerana susu serbuk yang diminum Xiao Fang tiap hari, namun mungkin ada faktor lain. Doktor juga mengingatkan ibu bapa untuk memastikan anak-anak mereka makan dan seimbang dengan nutrisi.

Kanak-kanak yang makan daging, gula-gula manis dan makanan ringan berkalori tinggi akan mengalami risiko kegagalan buah pinggang semula jadi, terutama jika tidak minum air yang mencukupi.

Sumber :Suara TV


geng wokyoh