Thursday, 3 August 2017

Ubat Semulajadi Di Rumah


Ubat Semulajadi Di Rumah

1 - Gula - Ubat Luka


Jika bibir anda luka dan berdarah kerana terhantuk pada sesuatu benda keras,
jangan panik. Ambil sedikir gula dan sapukan pada bibir yang berdarah. Anda akan
dapati darah itu akan berhenti denga segera.


2 - Lobak - Melansingkan Tubuh


Dua biji lobak merah dan sebiji timun diparut dan diperah airnya. Campur dengan
sebiji air limau nipis dan bancuh hingga sebati. Minum dua kali sehari . Amalkan sehingga
mencapai berat badan yang ideal


3 - Lidah Buaya - Bulu mata,Kening Lebat 


Ingin kelihatan cantik,gunakan lendir pokok lidah buaya dan sapukan pada bulu mata dan kening anda. Lakukan berulang kali untuk mendapatkan hasil terbaik.


4 - Garam - Hilangkan Sakit TekakSakit tekak biasanya berpunca daripada cuaca panas, Ambil tiga camca garam dan bancuh dengan setengah gelas air sejuk. Seterusnya berkumurlah setiap hari hingga sakit tekak hilang. Amalkanlah petua ini dua kali sehari.


5 - Limau Nipis - Mewangikan Rambut


Ambil beberapa biji limau nipis dan hiriskan. Kemudian,gosokan ke seluruh kepala. Biarkan beberapa minit dan selepas itu cuci bersih. Selain daripada mewangikan rambut,limau nipis juga boleh menghilangkan rasa pening dan menyejukkan kepala.


6 - Serbuk Kopi - Bebas Selulit


Salah satu petua untuk merawat selulit yang dengil ialah,dengan menggunakan serbuk kopi dengan sedikit madu dan air. Sapukan pada bahagian tubuh yang terdapat selulit dan biarkan kering. Ia juga mampu menanggalkan sel-sel kulit mati.


7 - Brokoli - Menguatkan TulangBrokoli dapat membantu mencegah kanser,melawan penyakit kencing manis serta jantung. Brokoli jugamampu menguatkan tulang dan menstabilkan tekanan darah

geng wokyoh