Wednesday, 26 July 2017

Bahaya tidur dalam kenderaan ketika enjin hidup


Bila buka aircond dan tutup tingkap semasa kereta tidak bergerak, oksigen akan circulate di dalam kereta. Oksigen tersebut akan makin berkurang apabila kita inhale. Sekiranya kita lama hentikan kereta,oksigen makin berkurang.

Paras oksigen dah berkurangan ke 16% sahaja,kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, tidak bangun dan tidak keluar dari kereta,maka kita akan collapse atau tidak sedarkn diri.
Paras oksigen makin berkurangan kerana semasa tidak sedarkn diri tu kita masih bernafas dan apabila mencapai 10%, oksigen sudah tdaik dapat dihantar ke otak dan sistem tubuh tidak dapat berfungsi, dan seterusnya menyebabkn kematian

Apabila kereta bergerak ok,kerana semasa kereta bergerak,oksigen akan masuk ke dalam kereta melalui enjin bukan hanya oksigen yang sama circulate.
Jika nak rehat mcm tu mmg boleh tetapi kena buka tingkap juga supaya oksigen masuk.

Ketika jalan sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yang masuk ke dalam kereta adalah kurang.Itu adalah tanda yg kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika itu. Kalau cuaca panas,tak salah buka aircond dan buka tingkap sedikit.

Karbon monoksida dari ekzos bukanlah penyebab kematian kerana karbon monoksida dari kenderaan adalah selamat dihidu & dilepaskn oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Untuk menyebabkn kematian, karbon monoksida ada certain ppm which is much higher than limit yang kenderaan lepaskan.

Sumber : Platinum oil setapak

geng wokyoh